Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

Föräldraträffar – var med i en samtalsgrupp

Har ditt barn nyligen fått en sällsynt diagnos? Vill du träffa andra föräldrar i liknande situation? Att bli förälder är en stor omställning i livet, men när ens barn diagnostiseras med en sällsynt diagnos kan framtiden plötsligt kännas mer osäker. Kom till våra träffar och hitta stöd och förståelse tillsammans med andra föräldrar.


Man behöver bara säga halvfärdiga meningar, alla här förstår, man får inga konstiga reaktioner på det man säger. Här kan man slappna av när man berättar om sitt barn, det krävs ingen ansträngning, annars måste man alltid ta i lite för att orka.

Förälder

Under våra föräldraträffar får du möjlighet att dela erfarenheter med andra föräldrar i liknande situation. Varje grupp träffas två gånger, med ungefär 14 dagars mellanrum, och ungefär fem-sex föräldrapar i varje grupp. Träffarna är gratis. Den gemensamma nämnaren är att de alla nyligen fått besked om att deras barn har ett sällsynt hälsotillstånd/diagnos. Under träffarna har föräldrarna möjlighet att ta upp frågor, samtala om vardagslivet, reflektera och få tips och idéer tillsammans med andra i liknande situation.

– Det finns en särskild generositet och värme, där föräldrarna ger varandra tips och idéer sinsemellan, som inte vi professionella kan ge. Föräldrarna bestämmer själva vilka ämnen de vill prata om, ofta handlar det om oro för framtiden, syskon, barnet, omgivningen och behov av avlastning, säger Cecilia Stocks, gruppledare under föräldraträffarna


Aktuella föräldraträffar i samarbete med Centrum för sällsynta diagnoser Väst


Ett poddavsnitt om Ågrenskas föräldraträffar

Externa föräldraträffar

Sedan 2012 har Ågrenska hållit i flera föräldraträffar vid landets universitetssjukhus i samverkan med Centrum för sällsynta diagnoser. Många av Centrumen arrangerar numera egna föräldraträffar.


Familjestödsenhet

Stödenhet som vänder sig till familjer i Göteborg och erbjuder bl.a. telefonrådgivning, stödsamtal, föreläsningar och föräldrautbildningar.

NPF-konsulent

För bosatta i Göteborg erbjuder vi information, vägledning, föreläsningar och konsultationer inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 


Sidan uppdaterad: 2022-08-08