Jenny lever småbarnsliv och utmanar fördomar om CP
Jenny Larsson är influencer, arbetsterapeut och har dyskinetisk CP. Hon kallar sig för ”funkivist”, något som hon beskriver som en aktivist för personer med normbrytande funktion. "Den här kampen behövs minst lika mycket som feminismen. Kvinnor har lägre lön än män, men personer med funktionsnedsättning får inte ens jobb", säger Jenny.
När Jenny föddes fick hon syrebrist som ledde till en hjärnskada. Som ettåring fick hon diagnosen dyskinetisk CP. Vart Jenny än går möter hon blickar för att hon avviker från normen. För ett par år sedan bestämde hon sig för att själv ta kontroll över frågan.
– Jag var trött på att alla bara stirrade men inte frågade ”Vad är det för fel på dig?” Det blev aldrig några samtal, utan bara tyst okunskap.
Jenny bestämde sig för att bli influencer och funkivist och i dag driver Jenny Instagramkontot Jennyspyssel med över 100 000 följare. Samtidigt lever hon småbarnsliv tillsammans med sin man och två barn i Karlskoga. Genom sociala medier bjuder Jenny in till diskussion om vad normbrytande funktion är och vilka känslor det väcker hos hennes följare. Hon bemöter dagligen fördomar om vad CP och funktionsnedsättningar innebär.
– Mina föräldrar tyckte att CP var ett jobbigt ord när jag var liten. Jag tror att det hade varit lättare för mig om vi hade pratat mer öppet om vad CP är. Tillståndet är så brett och kan yttra sig på så många olika sätt.
Jenny märker att det blir särskilt känsligt när det gäller frågan om barn.
– Det är så många som blir provocerade när jag ifrågasätter funktionsnormen. Det är få saker som människor är så rädda för som att de själva eller deras barn ska få en funktionsnedsättning. Det säger mig att vi måste prata mer om de här frågorna.
Konferensen elefanten i rummet
Tidigare i år (2024) medverkade Jenny för andra året i rad på Ågrenskas konferens Elefanten i rummet, som behandlar olika perspektiv på att leva med en synlig funktionsnedsättning. På konferensen deltog även Elisabet Apelmo som är konstnär och sociolog vid Malmö universitet, som bland annat berättade om sitt forskningsprojekt ”Dans och unga med normbrytande funktionalitet”. Marizela Kljajic, överpsykolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättade om psykologiska aspekter av att leva med annorlunda utseende. Marizela betonade vikten av att ha kunskap och strategier för att kunna bemöta blickar och besvara frågor.
Efter konferensen reflekterade Jenny över farhågor hon har idag. Som att hennes egna barn ska behöva bemöta kommentarer om att deras mamma har CP. Hon erkänner att hon inte har någon uttänkt strategi
– Nyligen var det ett barn på mina barns förskola som reagerade på hur jag pratar. Hen sa högt att jag kanske hade en buske i halsen. Det var ju ingen dålig gissning. För mig handlar det om att normalisera och om representation. Det är okunskap och inte illvilja som föder fördomarna.
Familjevistelse för dyskinetisk CP
År 2023 hölls den första Elefanten i rummet-konferensen i samband med familjevistelsen för dyskinetisk CP. Under veckan samlades åtta familjer med barn som har dyskinetisk CP på Ågrenska. Jenny var med och träffade flera av barnen som deltog under veckan. Hon vet hur viktigt det kan vara att träffa andra med samma tillstånd och att ha förebilder med funktionsnedsättningar.
– Jag kände mig själv ganska ensam som barn. Första gången jag träffade andra vuxna med normbrytande funktion var efter gymnasiet när jag sommarjobbade på ett läger för personer med funktionsnedsättning. Det var otroligt viktigt för min personliga utveckling att få förebilder, säger Jenny.
Jenny Larsson gav tidigare i år (2024) ut sin självbiografi ”Hej jag har CP” som hon skrivit tillsammans med journalisten Emma Barrstrand.
Artikeln om Jenny är skriven av redaktör Sara Lesslie 2024.
Sidan uppdaterad: 2024-10-14