Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

Psykologiska aspekter vid ett annorlunda utseende

 

Artikeln om psykologiska aspekter vid ett annorlunda utseende baseras på Marizela Kljajićs föreläsning i samband med familjevistelsen om Aperts, Crouzons och Pfeiffers syndrom 2024 och är skriven av redaktör Sara Lesslie.

Marizela Kljajic

– Många barn med kraniofaciala tillstånd får oönskad uppmärksamhet på grund av sitt utseende. Det kan vara utmanande både socialt och för självbilden. Därför är det viktigt att stärka barnen genom kunskap och strategier för hur man kan hantera omgivningen. Det säger Marizela Kljajić som är psykolog vid Centrum för kraniofacial kirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Marizela Kljajić är en del av det Kraniofaciala teamet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Till mottagningen kommer barn som har fötts med olika tillstånd som påverkar ansiktet eller huvudet och som kräver olika plastikkirurgiska ingrepp.

– Många av tillstånden vi behandlar är ovanliga och ofta är barnen små. Föräldrarna har många funderingar kring operationer, men också om framtiden. Jag är någon man kan kontakta när frågor uppkommer, säger Marizela Kljajić.

Många sjukhusvistelser

Barn som föds med Aperts och Crouzons syndrom får ofta genomgå många sjukhusvistelser, kontroller och operationer tidigt i livet. För en del barn kan det medföra att de utvecklar behandlingsrädsla. Många lite äldre barn blir trötta på sjukhus, operationer, sprutor och infarter.

– När barnet blir lite äldre är det viktigt att ge barnet möjlighet att få fatta beslut om sin egen kropp. Barnet behöver information om varför ett ingrepp måste göras och få bli lyssnad på, säger Marizela Kljajić.

Prata om tillståndet

Det kan upplevas som svårt att prata om utseende med ett litet barn. Faktum är att från spädbarnsåldern pratar vi vuxna med barnet hela tiden. Vi tänker högt och berättar vad vi ska göra – ”nu byter vi din blöja”, ”nu ska du få sova” och så vidare. På samma sätt kan vi berätta om och sätta ord på barnets tillstånd – ”du har gjort en operation” eller ”doktorn ska känna på ditt huvud”. I takt med att barnet blir äldre bygger vi på med fler uttryckssätt kring tillståndet. Ett bra tillfälle att prata lite mer är inför sjukhusbesök. Då förbereder man samtidigt barnet inför undersökningen och ger en förklaring till varför man ska gå till läkaren.

– Målet är att barnet ska förstå och ha kunskap om sitt tillstånd så att hen så småningom kan prata om det och besvara frågor från omgivningen, säger Marizela Kljajić.

Hantera omgivningen

Barn och unga med kraniofaciala tillstånd berättar om uppmärksamheten de får för att de ser annorlunda ut. Det är svårt för dem att smälta in och få vara anonyma – för det är så människan fungerar, berättar Marizela Kljajić. Vi söker av omgivningen efter sådant som avviker för att bedöma om det är farligt. Utan strategier för att hantera blickarna skapas dock en känsla av otrygghet och en oro för att vara i sammanhang där det samlas många människor.

– När barnet hamnar på nya platser och i nya sammanhang, som vid övergångar mellan förskola och skola eller vid aktiviteter, finns möjligheten att använda strategier för att hantera situationen. Visa ditt barn hur hen kan göra. Detta kan rusta barnet för framtida situationer, säger Marizela Kljajić. 

Även om det är önskvärt att förändra samhällets normer kring utseende är det ett svårt uppdrag för den enskilda familjen. Det är därför bättre att fokusera på det som är möjligt att påverka. Fundera tillsammans med barnet på hur man kan tänka och känna när någon stirrar eller säger något olämpligt.

– Hur påverkas man av att någon stirrar och vad man kan göra för att inte bli så påverkad av det? Vilka frågor kan jag få och vilka svar kan jag ge? Då får barnet chansen att ta kontroll över situationen. Detta är något som man behöver träna på.

Marizela Kljajić ger några exempel:

– Det gäller att komma på bra svar tillsammans med sitt barn. Så när någon frågar varför ser dina tänder ut så eller varför ser dina ögon ut på det viset, då vet barnet att det här är frågor som jag kan få, och jag kan svara att jag föddes så, jag har opererat mig eller mitt ansikte växer lite annorlunda.

Självbilden

Den samlade bilden av hur en person ser på sig själv är ens självbild. Det finns alltså mycket annat än utseende som kan påverka. Ett annorlunda utseende medför en högre risk för en negativ självbild. Marizela Kljajić betonar att utseendet är en väldigt personlig upplevelse och därför svårt att mäta objektivt. Hon exemplifierar genom ett citat från en intervjustudie:

”Mitt utseende står ofta i vägen, så då försöker jag att visa andra människor vem jag är på riktigt genom att använda min personlighet.”

 

Många ungdomar som Marizela Kljajić träffar föreställer sig att kirurgi ska lösa den negativa självbilden och ge dem ett nytt ansikte som de vågar ta plats med i sociala sammanhang. Kirurgin kan vara till stor hjälp för att få den där extra skjutsen att våga, men löser inte osäkerheten och rädslan inför sociala sammanhang helt och hållet. Man blir inte en helt ny person med andra tankar och känslor bara för att man gjort en operation. Barnet behöver också träna på sin sociala förmåga och arbeta med att utsätta sig för sådant som upplevs som obehagligt. Forskning och erfarenhet visar att bristande kontroll över obekväma situationer kan orsaka en social sårbarhet. Det kan resultera i ångest och rädsla inför att träffa nya människor och skapa relationer till andra. Det är därför viktigt att hitta strategier för att hantera jobbiga sociala sammanhang. Strategierna kan i längden stärka självbilden hos barn och ungdomar med ett annorlunda utseende.

Hur och vad gör man?

Ge barnen verktyg för hur de ska hantera andras blickar och frågor. Skapa strategier ihop med barnen genom att testa olika svarsalternativ, till exempel ”jag har opererat mig” eller ”jag föddes så här”. Prata också med barnen om hur de här tankarna och känslorna påverkar hur man mår. Kunskap om tillståndet är också viktigt – att barnen själva vet varför de ser annorlunda ut. När barnen blir äldre är det viktigt att få ett namn på sin diagnos och vetskap om att man inte är ensam om sitt tillstånd. Att få träffa andra med samma tillstånd kan stärka barnet och hela familjen. Patientföreningar är en bra källa till tips och strategier som andra kommit på och som kan vara till hjälp för det egna barnet och familjen.

– Det betyder mycket att få veta att det finns andra med ett annorlunda utseende och med Aperts och Crouzons syndrom.

Strategier för föräldrar

Som förälder kan man förebygga obehagliga situationer genom att informera om barnets tillstånd när det är dags att byta miljö, till exempel innan barnet börjar förskolan, skolan, i en ny klass eller på en fritidsaktivitet. Genom att informera kan man undvika situationer där personer i omgivningen blir överraskade av barnets annorlunda utseende. Det kan också vara bra att ge en beskrivning av hur man kan prata om tillståndet, till exempel vad skolpersonalen kan svara om andra barn har frågor. Föräldrar kan också stötta sitt barn genom att försöka hitta fritidsaktiviteter eller intresseområden där barnen kan delta och får känna att de lyckas.

Vad sjukvården kan göra

Sjukvården ansvarar för att informera familjen om diagnosen – det kan behöva göras vid mer än ett tillfälle. Ibland kan sjukvården förmedla kontakt med andra familjer i samma situation. Vården ska också upplysa familjerna om vilket stöd och vilka resurser samhället erbjuder.

– Det är viktigt att vi som arbetar inom vården försöker engagera barnet att delta i diskussioner om sin vård. Vi måste också uppmuntra familjen att fråga om risker och konsekvenser med olika behandlingar och att få en ny medicinsk bedömning innan de fattar ett svårt beslut, säger Marizela Kljajić.

Tips

Podden Barnpsykologerna. Marizela Kljajić medverkar i avsnitt 156 och i avsnitt 157 berättar en person om hur det är att växa upp med en synlig funktionsnedsättning.

Instagram: Konton som normaliserar annorlunda utseende: @lucky_fin_project, @faceequalityint, @ellitbakar

Frågor till Marizela Kljajić

Hur ska jag bemöta mitt barn när hen säger att det är en uppgift hen inte klarar av på grund av sin funktionsnedsättning?

– Då tror jag att det är viktigt att fråga om du kan få hjälpa barnet och förtydliga att det är svårt för alla i början. En av de viktigaste sakerna vi som föräldrar kan ge våra barn är att lära dem hur de kan hantera motstånd. Man behöver alltid komma över en tröskel när man gör någonting nytt.

Hur ska jag bemöta mitt barn när hen tycker att hen är ful?

– För det första tror jag att det är viktigt att låta barnet få sörja att hen inte ser ut som alla andra. Det är viktigt att validera barnets känslor om de känner att det är orättvist. Vi vuxna vill ofta komma med en lösning i stället för att stå ut och lyssna på det barnet uttrycker. Det betyder inte att vi bekräftar att vi tycker som barnet. Sedan är det viktigt att lyfta andra saker som barnet klarar av och de delar av sitt utseende som de tycker om. Att barnet känner till orsaken till att hen ser ut som hen gör genom att man pratar om diagnosen hemma är också avgörande. Men kom ihåg att tonåren är en svår period för de allra flesta när det gäller utseendet och självkritik.

Hur kan man som förälder förhålla sig till att ens barn ska genomgå operationer som förändrar hens utseende upprepande gånger?

Det är viktigt att vara medveten om att operationer som förändrar utseendet inte är helt lätta att anpassa sig till som förälder. När barnet är litet så det är mest föräldrarna som brukar reagera på det förändrade utseendet, och senare kan även barnet ha en övergångsprocess och anpassning till sitt nya utseende. Det är vanligt att känna obekväma känslor och tankar i samband med detta, till exempel ”jag känner inte igen mitt barn” eller ”jag saknar hur mitt barn såg ut tidigare”. Dock brukar dessa känslor och tankar gå över relativt snabbt och det förändrade utseendet blir mer självklart för föräldrarna och barnet själv. Det man kan göra är att dels vara medveten och redo att dessa känslor och tankar kan uppstå. Prata med varandra om det inom familjen, men också söka psykologiskt stöd i samband med dessa operationer.


Sidan uppdaterad: 2025-01-11