Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

Behandling av stroke i det akuta skedet

 

Artikeln om behandling i det akuta skedet baseras på Fabian Arnberg Sandors föreläsning i samband med familjevistelsen om stroke hos barn och ungdomar 2025 och är skriven av redaktör Sara Lesslie.

Det neurovaskulära teamet vid Karolinska universitetssjukhuset diagnostiserar och behandlar personer med bland annat aneurysm, arteriovenös malformation (AVM) och akut stroke. – Vid behandling av stroke är tiden en avgörande faktor. Ofta behöver vi behandla inom 48 timmar från det att stroken inträffat. Det säger Fabian Arnberg Sandor som är överläkare och neurointerventionist vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

En stroke kan antingen vara hemorragisk, hjärnblödning, eller ischemisk, hjärninfarkt som innebär att det har blivit ett stopp i kärlen. Bland vuxna har majoriteten hjärninfarkt, medan det bland barn är en nästan jämn fördelning mellan blödning och infarkt.

Behandling

Vid behandling av stroke i det akuta skedet används en kombination av olika tekniker som kirurgi, endovaskulär teknik och gammakniv (en avancerad strålbehandlingsteknik).

Neurointervention är en medicinsk specialitet där man använder endovaskulär teknik för att behandla sjukdomar i hjärnans och ryggmärgens blodkärl. Ingreppen utförs oftast via blodkärlen med hjälp av röntgen. De defekta kärlen lagas genom att de till exempel fylls igen med en plastmassa. Behandlingsmetoden kan bland annat användas vid AVM, arteriovenösa malformationer, aneurysm och hjärninfarkter.

– De minsta slangarna vi använder när vi går in i kärlen är mindre än en halv millimeter i diameter, säger Fabian Arnberg Sandor.

Interventionen föregås av noggrann planering med hjälp av röntgenbilder då man kartlägger alla kärl.

– Det är lite som att desarmera en bomb. Vi behöver veta exakt vilka kärl vi kan stänga och undvika de kärl som försörjer hjärnan med friskt blod, säger Fabian Arnberg Sandor.

AVM – arteriovenös malformation

AVM är en medfödd förändring i blodkärlen där artärer och vener är onormalt förbundna. De kapillärer som normalt reglerar blodflödet saknas. I ett AVM blir blodtrycket högt, vilket kan leda till för tidig förslitning av blodkärlen och att det bildas bråck, aneurysm, i kärlet. AVM kan bland annat leda till huvudvärk, epilepsi och hjärnblödning. AVM kan behandlas genom kirurgi, strålning eller att man med endovaskulär teknik limmar igen blodkärlet.

Pulsåderbråck – aneurysm

Ett pulsåderbråck, eller aneurysm, är en försvagning i kärlväggen. Försvagningen finns oftast i en artär och gör att det bildas en blåsliknande utbuktning. Pulsåderbråck i blodkärl riskerar att brista, vilket kan leda till livshotande blödningar. Ett pulsåderbråck kan lagas med en liten ballong, ett nät eller med hjälp av ett litet rör.

– Tiden är en avgörande faktor, vi måste behandla inom 48 timmar från det att blödningen i aneurysmet inträffat, säger Fabian Arnberg Sandor.

Ischemisk stroke

Ischemisk stroke, eller hjärninfarkt, uppstår när en blodpropp eller förträngning blockerar blodflödet till hjärnan, vilket leder till syrebrist och skador på hjärnvävnaden. Vid behandling av vuxna har man sedan 2015 kunnat plocka ut blodpropparna med hjälp av slangar i blodkärlen, så kallad trombektomi.

– Vi behandlar bara ett till två barn per år på samma sätt. Svårigheten är att barns hjärnor ser lite annorlunda ut och att kärlen är så små. Blodkärlen når vuxen storlek först vid fem års ålder, säger Fabian Arnberg Sandor.


Sidan uppdaterad: 2025-03-11