Genetik och utveckling av organ vid Alagilles syndrom
Artikeln om genetik vid Alagilles syndrom baseras på Emma Anderssons föreläsning i samband med familjevistelsen om Alagilles syndrom 2024 och är skriven av redaktör Sara Lesslie.
– Orsaken till Alagilles syndrom är förändringar i gener som är viktiga för en process som kallas Notch-signaleringen. Eftersom Notch-signaleringen styr utvecklingen av nästan alla organ i kroppen kan många olika symtom uppstå. Det säger Emma Andersson som är docent inom utvecklingsbiologi vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Emma Andersson forskar om utvecklingsbiologi. Tillsammans med sin forskningsgrupp studerar hon vad som händer i kroppen under fosterutvecklingen vid bland annat Alagilles syndrom.
Genetik
Varje individ har fått hälften av sina arvsanlag från mamma och hälften från pappa. Anlagen, det vill säga generna, finns i cellkärnan i kroppens celler. Det finns cirka 20 000 gener förpackade i kromosomerna på hoptvinnade DNA-spiraler. I varje cell finns det 46 kromosomer bestående av 23 kromosompar, det vill säga två kopior av varje kromosom. Ett av paren är könskromosomerna. Kvinnor har två X-kromosomer och män har en X- och en Y-kromosom.
– I varje cell finns hela vår arvsmassa i DNA. Om man drar ut DNA-spiralen får man två meter med information, säger Emma Andersson.
Basparen, som DNA-spiralerna består av, kopplar ihop sig i olika sekvenser. Varje baspar utgörs av två av fyra nukleotider som förkortas A, T, C och G. De är genernas byggstenar, och ordningen på dessa är viktig för genens funktion.
– Informationen är som en ritning som berättar hur proteiner i kroppen ska bildas. Man brukar säga att genen kodar för ett protein, säger Emma Andersson.
Om det uppstår ett stavfel i arvsmassan, det vill säga om en mutation uppstår, blir det fel i ritningen. Det kan medföra att ett felaktigt protein bildas, eller att inget protein alls bildas, vilket i sin tur medför symtom. När förändringarna, mutationerna, ger upphov till symtom brukar man tala om genetiska sjukdomar. Alla människor har förändringar i arvsmassan, men det är bara en liten del av generna som är kodande, det vill säga bildar protein.
– Alagilles syndrom orsakas i över 90 procent av fallen av en mutation i genen JAG1 som sitter på kromosom 20. Genen kodar för proteinet Jagged1, säger Emma Andersson.
Hos cirka 2,5 procent orsakas Alagilles syndrom istället av en mutation i genen NOTCH2 som sitter på kromosom 1. NOTCH2 kodar för proteinet Notch2.
Mutationerna i generna kan se ut på många olika sätt. Vanliga mutationer är deletioner, (förlust av en bit av en kromosom), punktmutationer (en eller ett fåtal nukleotider är förändrade) eller duplikationer (en extra kopia av en bit av en kromosom).
– Typen av mutation avgör inte ensam sjukdomsbilden. Det finns både genetiska faktorer och miljöfaktorer som förklarar vilka symtom som uppstår och hur allvarliga de blir, säger Emma Andersson.
Ärftlighet
Det är vanligast att Alagilles syndrom uppstår spontant, de novo, och alltså inte nedärvs från en förälder. I ungefär 40 procent av fallen har barnet ärvt tillståndet från en förälder. Den uppkomna mutationen har ett autosomalt dominant nedärvningsmönster. Autosomalt dominant nedärvning innebär att om en av föräldrarna har syndromet, det vill säga har en normal gen och en muterad gen, är sannolikheten att få syndromet 50 procent för såväl söner som döttrar. De barn som inte har fått den muterade genen får inte syndromet och för den inte heller vidare.
Utveckling av organ
Den franske neurologen Daniel Alagilles som har givit sitt namn till syndromet definierade fem kriterier som krävdes för att ställa diagnosen: leverpåverkan, hjärtpåverkan, ögonpåverkan, särskilda ansiktsdrag och fjärilskotor.
– Ju mer vi forskar om Alagilles syndrom desto mer har vi övergivit kraven på diagnoskriterierna. Nästan alla olika organsystem påverkas vid Alagilles syndrom, säger Emma Andersson.
Under fosterutvecklingen är informationsutbytet cellerna emellan avgörande. Proteinerna Jagged1 och Notch2 är viktiga för att kommunikationen mellan närliggande celler ska fungera på rätt sätt. Informationsutbytet mellan cellerna kallas Notch-signalering. Proteinet Jagged1 (även Jagged2, DLL1, 2, 3 och 4) fungerar som en så kallad ligand och flaggar olika celler med information. Liganden interagerar med proteinet Notch2 (även Notch1, 3 och 4) som fungerar som en receptor och får information om cellen och om vad den ska göra. Signalvägen fungerar som en direkt instruktion från ytan av cellen till cellkärnan.
– Vid mutationer i JAG1 och NOTCH2 fungerar inte Notch-signaleringen som den ska vilket i sin tur påverkar utvecklingen av olika organ, säger Emma Andersson.
Mer information
The Andersson Lab (extern webbplats, öppnar i ny flik) – Emma Anderssons forskningsgrupp
Alagille Syndrome Alliance (extern webbplats, öppnar i ny flik) – ett internationellt nätverk av familjer och professionella som forskar om Alagilles syndrom
ERN-RARE-LIVER (extern webbplats, öppnar i ny flik) – Europeiskt referensnätverk för leversjukdomar
Frågor till Emma Andersson
Kan Alagilles syndrom påverka hörseln?
– En studie visar att mer än 50 procent av personer med Alagilles har hörselbortfall på något av öronen eller båda. Öroninflammationer är mer förekommande vilket kan orsaka hörselnedsättning. Det kan också finnas en påverkan på hörselbenen, hörselcellerna eller signaleringen till hjärnan.
Kan hörselnerven vara påverkad?
– Det vet man inte. Det finns inga studier om det.
Kan man vara bärare av mutationen utan att själv ha symtom?
– Ja, det är fullt möjligt att ha en mutation på JAG1 eller NOTCH2 utan att få symtom. Utan genetisk testning går det inte att utesluta en mutation.
Kan den genetiska mutationen hoppa över generationer?
– Det är möjligt för en person att bära på den genetiska mutationen utan att få symtom som märks av. När den personen i sin tur får barn kan mutationen orsaka mer tydliga symtom och barnet får diagnosen Alagilles syndrom.
Hur ska man tänka kring graviditet vid Alagilles syndrom?
– Klåda är ett vanligt problem under en graviditet och för kvinnor med Alagilles kan det vara ett särskilt stort bekymmer. De bör därför följas noga. Det går att få tillgång till fosterdiagnostik och preimplatorisk genetisk testning (PGT) i vissa fall om man så önskar. Gravida kvinnor med Alagilles syndrom följs vanligtvis av specialistmödravården.
Sidan uppdaterad: 2025-01-11