Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

Epilepsi i vardagen

En webbkurs om epilepsi hos barn och ungdomar. Kursen riktar sig till dig som arbetar med barn och ungdomar inom exempelvis skola, lägerverksamhet eller personlig assistans.

Webbkursen ger dig:

  • Kunskap om epilepsi och olika anfallstyper.
  • Kunskap om vad du behöver tänka på när någon får ett epileptiskt anfall.
  • Exempel på hur ni kan planera och genomföra aktiviteter för att skapa trygghet hos såväl elever/deltagare som personal.

För tillgång till webbkursen behöver du registrera dig. Du får sedan en länk till din e-postadress för att påbörja kursen. Priset gäller per person.


Innehåll och tidsåtgång

Webbkursen består av fyra moduler som innehåller föreläsningar, skriftliga sammanfattningar, reflektionsuppgift och kunskapstest. Den totala studietiden är ca 90 minuter + tid för reflektion. 
Du har tillgång till webbkursen i tre månader.

Modul 1: Definition, orsak och anfallstyper 

Här får du veta vad som avses med epilepsi, olika exempel på anfallstyper och orsaker till varför en person får epilepsi.

Modul 2: När det händer

I denna modul får du kunskap om vad som kan utlösa epilepsi samt vad du kan göra och behöver tänka på när någon i din närhet får ett epileptiskt anfall.

Modul 3: Konsekvenser av epilepsi

I denna modul beskrivs olika konsekvenser som epilepsi kan få i en persons vardag. Här ges också en presentation av hur en verksamhet kan tänka kring pedagogik och kommunikation för att underlätta för en person med epilepsi.

Modul 4: Aktiviteter och epilepsi på Ågrenska

I denna modul får du ta del av exempel på hur Ågrenska arbetar med barn och ungdomar med epilepsi. Här ges exempel på hur ni kan tänka kring aktiviteter, med planering och genomförande för att skapa trygghet för såväl deltagare som personal.

Kursen ger ett intyg som visar att du har kunskaperna.

Föreläsare

Sjuksköterska och föreläsare

Lisa Örnerfors arbetar i Ågrenskas barnteam med ansvar för verksamheten i en av våra korttidsgrupper med barn och ungdomar med epilepsi. Lisa har erfarenhet av att möta många barn och ungdomar med sällsynta hälsotillstånd och bred kunskap om olika medicinska tillstånd.

Sjuksköterska och samtalsledare

Samuel Holgersson har bred kunskap om olika medicinska tillstånd och lång erfarenhet av att möta barn och ungdomar med såväl sällsynta hälsotillstånd som mer vanligt förekommande funktionsnedsättningar. Han har lång erfarenhet av att arbeta med syskon till barn med funktionsnedsättning och har medverkat i projektet Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon. Samuel är också en ofta anlitad föreläsare inom ämnet syskonrollen. 

Pedagog, handledare och föreläsare

Astrid Emker har bred kunskap och lång erfarenhet av barn, ungdomar, vuxna med olika funktionsnedsättningar och sällsynta hälsotillstånd. Astrid arbetar som handledare och föreläsare för olika personal- och föräldragrupper samt som pedagog i Ågrenskas barnteam. Ett av Astrids specialområden är syskonrollen.

Boka som digitalt kurspaket

Webbkursen ingår också i ett digitalt kurspaket. Där ingår dialog med en av föreläsarna för dig och dina kollegor. Läs mer och boka här!

Webbkurser och digitala kurspaket

Beställ en webbkurs för eget lärande eller ett digitalt kurspaket till hela arbetsplatsen.


Sidan uppdaterad: 2024-09-10