Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

NPF - fördjupning för pedagogiska verksamheter

En webbkurs om att möta personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Kursen är en fördjupning inom området för dig som är personal i grund- eller gymnasieskolan, korttidsverksamhet eller annan pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar.

Webbkursen ger dig:

  • kunskap om lågaffektiva metoder och förhållningssätt.
  • verktyg och metoder för att ge ett bra stöd till barn och unga med NPF.

För tillgång till webbkursen behöver du registrera dig. Du får sedan en länk till din e-post för tillgång till kursen. Priset gäller per person.

 

Innehåll och tidsåtgång

Webbkursen består av sex moduler som innehåller föreläsningar, skriftliga sammanfattningar, reflektionsuppgifter och kunskapstest. Den totala studietiden är ca 65 minuter + tid för frågor och reflektion.
Du har tillgång till webbkursen i tre månader.

  • MODUL 1. Grunder för att det ska fungera lättare

I denna modul får du ta del av föreläsarens fem grundläggande utgångspunkter för att arbetet med barn/unga med NPF ska fungera lättare. 

  • MODUL 2. Pedagogiska verktyg: KASAM

I modul 2 får du kunskap om begreppet KASAM (Känsla av sammanhang) och hur det kan användas som pedagogiskt verktyg. 

  • MODUL 3. Pedagogiska verktyg: Kartläggning

I den tredje modulen får du ett exempel på en enkel kartläggning som kan ge dig och dina kollegor en bättre förståelse för varför ett barn eller elev fungerar mer eller mindre bra vid olika tidpunkter på dagen.

  • MODUL 4. Pedagogiska verktyg: Skapa förutsägbarhet

I den fjärde modulen får du kunskap om vikten av att skapa förutsägbarhet för barnet/ungdomen med NPF och hur du kan bidra till det genom exempelvis bildscheman och strukturer för kommunikation.

  • MODUL 5. Lågaffektiva metoder i praktiken: Avledning och kravanpassning

I den femte modulen presenteras lågaffektivt förhållningssätt och de två lågaffektiva metoderna, avledning och kravanpassning, för att förebygga att någon ”exploderar”.

  • MODUL 6. Lågaffektiva metoder i praktiken: Affektreglering

I den avslutande modulen fortsätter föreläsningen om lågaffektiva metoder med exempel på vad den tredje metoden, affektreglering, kan innebära i praktiken för att agera i relation till ett barn eller ungdom som tappar kontrollen.

Kursen ger ett intyg som visar att du har kunskaperna.

Föreläsare 

NPF-konsulent och specialpedagog

Andreas Svensson har mångårig erfarenhet med inriktning på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Han har under många år arbetat med barn och ungdomar med NPF inom skola och korttidsverksamhet, men leder även samtalsgrupper för vuxna med NPF-diagnos.

De senaste åren har han uteslutande arbetat med föreläsning, konsultation och samtalsgrupper. Andreas har bland annat föreläst på BUP för nydiagnostiserade och utbildar regelbundet skolpersonal om NPF, pedagogik och bemötande. Han är flitigt anlitad för personalgrupper som arbetar med personer med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, beteendestörningar och dubbeldiagnoser.

 


Behöver du mer grundläggande kunskap om olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar?

I webbkursen Att möta personer med NPF får du kunskap om NPF-diagnoser och hur de kan påverka en persons vardag. 

Läs om Att möta personer med NPF här.

Boka som digitalt kurspaket

Webbkursen ingår också i ett digitalt kurspaket. Där ingår dialog med en av föreläsarna för dig och dina kollegor. Läs mer och boka här!

Webbkurser och digitala kurspaket

Beställ en webbkurs för eget lärande eller ett digitalt kurspaket till hela arbetsplatsen.


Sidan uppdaterad: 2024-09-10