Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

NPF och selektivt ätande

Kursbeskrivning

Utbildningsområde Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF
Ätsvårigheter
Målgrupp Yrkesverksamma inom förskola, skola,  funktionsstöd och offentliga måltider
Utbildningsform

Livestreaming / På plats / Hybrid

Omfattning Cirka 3 timmar och 30 minuter
Kursplanen reviderad 2024-01-31
Syfte

Att ge deltagaren grundläggande kunskap om  hur  neuropsykiatriska funktionsnedsättningar  kan påverka ätande och måltidssituationer samt  ge verktyg och metoder som ger stöd och hjälp  för att förebygga ätsvårigheter i förskola/skola.

Innehåll

Kursen ger deltagaren kunskap om

  • Hur olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan påverka ätande och måltidssituationer
  • Selektivt ätande och dess bakomliggande faktorer
  • Intag och behov av näring och energi från mat och dryck
  • Betydelsen av anpassade måltider, behovskost/specialkost
  • Betydelsen av en lugn och trygg måltidsmiljö
  • Rutiner och struktur i skolans restauranger som underlättar för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och ätsvårigheter
Nivå

Grundläggande. Inga förkunskaper krävs.

Intyg

Intyg för genomgången kurs fås på begäran.

 


Sidan uppdaterad: 2024-09-10