Familjevistelser
Vanliga frågor och svar om familjevistelser.
Kontaktuppgifter
Familjevistelser
- Ansökan görs av vårdnadshavare, klicka på knappen ”Ansök” längst upp på denna sida.
- 3 månader innan vistelser får ni besked om ni har fått en plats eller inte.
- Om ni har fått erbjudande om plats, kontakta barnets vårdgivare för betalningsansvar. Det är vårdgivaren som skriver underlaget och skickar till Ågrenska.
- Resan till Ågrenska bekostar ni vanligtvis själva. Vissa regioner ersätter även resan och eventuellt resebidrag söker ni då hos sjukvården i er region.
- Behöver ni tolk, meddela oss samt kontakta sjukvården/habiliteringen i er region.
Vi rekommenderar att redan vid ansökan kontakta barnets vårdgivare för att informera dem att ansökan är gjord.
- Familjevistelsen är kostnadsfri för er som familj.
- Familjevistelsen bekostas av er region genom utomlänsremiss/betalningsförbindelse.
- Ågrenska har ingått ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Västra Götalandsregionen diarienummer: HS 2021-01319, vilket gör det möjligt för andra regioner att ta del av verksamheten.
- Kostnaden för 2023 är 32 504 kr per familj. (Priset uppdateras enligt vårdprisindex varje år).
Intyg/underlag för betalning, Västra Götalandsregionen, öppnas i ny flik.
Idéburet offentligt partnerskap (IOP) gällande familjeverksamhet för barn med sällsynta hälsotillstånd eller syndrom, samt deras familjer/anhöriga, pdf öppnas i nytt fönster
Familjevistelsen är en beslutad hälso- och sjukvårdsinsats och är ett led i barnets behandling. Vårdnadshavare som avstår från arbete under familjevistelse kan ansöka om tillfällig föräldrapenning hos Försäkringskassan.
Kontakta Försäkringskassan vid eventuella frågor.
Under familjevistelsen kan du som yrkesverksam eller närstående till familjen, t.ex. mor- och farföräldrar, delta under de två diagnosspecifika kursdagarna med föreläsningar som utgör en del av föräldrarnas program under vistelsen.
- Kunskapsstöd i din vardag!
I samband med varje vistelse sammanställs en dokumentation, som kan liknas vid ett temanummer om den sällsynta diagnos som vistelsen handlar om. Den innehåller en bearbetad och sakgranskad sammanfattning från föreläsningarna och intervjuer med deltagarna.
Använd gärna Ågrenskas dokumentationer och informationstexterna från Socialstyrelsen kunskapsdatabas som stöd vid din vardagliga kontakt med yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård, skola, försäkringskassa, socialtjänst och arbetsliv.
Ågrenskas kunskapsstöd
Det finns vissa hjälpmedel på Ågrenska.
Aktuella hjälpmedel
Nej. Ni som vårdnadshavare informerar skolan om att skolplikten under dessa dagar bedrivs i form av ”särskild undervisning på sjukhus”. Skolan kan då skicka med material att jobba med.
Barnen och ungdomarna har ett program med förskola, skola och fritidsaktiviteter. Programmet utformas och leds av vårt barnteam som består av bland annat pedagoger, socionomer och sjuksköterskor. Aktiviteterna är pedagogiskt upplagda, sker i grupp och är anpassade efter varje barns förutsättningar. Genom samtal och aktiviteter erbjuds möjligheter att utbyta erfarenheter om vad det innebär att ha diagnosen eller att ha ett syskon med funktionsnedsättning.
Nej. Inga husdjur är tillåtna på ön på grund av allergirisk.
Nej tyvärr. Vi har barn och ungdomar här under helgen på korttidsverksamhet. Vi rekommenderar att ni bor på hotell natten mellan söndag och måndag.
Sidan uppdaterad: 2023-03-13